Selecteer een pagina

… en waarom verbinden met jezelf zo belangrijk is als freelancer of ondernemer. 

Samen met Jim Reuten was ik te gast bij Jan Oris om de eerste podcast aflevering op te nemen van de Business Mindset Podcast. Tijdens deze aflevering praten we over de vraag “Ben ik een freelancer of ondernemer?”.

In deze blogpost reflecteer ik verder over deze vraag en tracht ik enkele inzichten te geven over hoe je meer plezier, vrijheid … en omzet kan hebben wanneer je deze vraag gaat beantwoorden.

Onderaan kan je de link terugvinden naar de podcast.

Een gezellig avondje leuteren over starten als ondernemer en freelancen 

Jan is PHP / Laravel ontwikkelaar en gepassioneerd door de startup-cultuur. Verder ken ik Jan als een verbinder die graag mensen bij elkaar brengt om kennis te delen.

Jim Reuten is online marketeer bij Yappa. Hij is al langer bezig als online marketeer voor een webshop van een vriend.

Ze ontmoetten elkaar tijdens een event dat Jan georganiseerd had voor freelancers. Jan kwam (met de hulp van Jim) op het idee om een podcast te beginnen over Business Mindset, door en voor freelancers of ondernemers.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je kennis en ervaring als freelancer of ondernemer als dienst aanbieden? Leer eerst met jezelf te verbinden …

Ken jij jezelf? Weet je waar je goed in bent? Wat maakt een freelance opdracht / een aanbod als ondernemer interessant? Wat geeft je eigenlijk vrijheid?

“Ja, duh.. natuurlijk ken ik mezelf.” hoor ik je al denken. “… en ik werk al een hele tijd als freelancer. Ik ben goed in wat ik doe en ben best tevreden met het werk dat ik doe. Ze verlengen steeds mijn contract. Dan zal ik wel goed werk leveren.”

“Ik ben ondernemer geworden om meer vrijheid te krijgen. Ik ben nog wat zoekende, maar vind het nu wel leuker. Het is heel hard werken om klanten te vinden. Ik werk nu meer uren dan toen ik werknemer was. Dat hoort zo als ondernemer, toch?”

Verbinden … hoe kan dat mij helpen als freelancer of ondernemer?

  • Wie ben je?
  • Wat doe je voor anderen en met welk resultaat?
  • Wie bedien ik als freelancer/ondernemer?
  • Wat zijn je talenten waarmee je zo uitblinkt?
  • Waar krijg je energie van?
  • Waarmee kan ik mensen goed helpen en hoeveel geld hebben ze hiervoor over?

Op dit soort vragen een antwoord weten geeft je meer kans om professioneel uit te blinken. Het geeft je focus om dingen te doen wat je echt graag doet. Samen met mensen waar je graag mee werkt.

Verbinden doe je in de eerste plaats met jezelf, maar ook met de mensen waarmee je samenwerkt. Door een connectie aan te gaan krijg je antwoorden op vragen om jezelf een beter leven te geven. Tenminste als je ermee aan de slag gaat.

Vrijheid als freelancer of ondernemer

“Ik wil carrière maken, maar ben ook een moeder van twee kinderen. Het is moeilijk om mijn huishouden te combineren met een carrière”.

“Ik doe wel waar ik goed in ben, maar ik heb het gevoel dat er meer in me zit. Ik zou liever iets voor mezelf doen. Iets doen met mijn passie waar ik ook geld mee verdien.”.

Woorden als vrijheid en succes beteken voor iedereen iets anders. Door diep in jezelf te kijken (eventueel met de hulp van een coach), kan je meer helderheid krijgen over wat vrijheid is. Er bestaat geen handleiding voor. Die maak je zelf…

Ben ik freelancer of ondernemer?

In de podcast aflevering gaan we op deze vraag veel dieper op in…Indien je met deze vraag zit, luister dan zeker naar deze aflevering.

Waar ik zelf het onderscheid maak, is dat je als ondernemer zelf een aanbod hebt. Je maakt zelf een systeem om klanten te vinden en te bedienen.

Als freelancer werk je in opdracht van iemand en ga je kennis en ervaring inzetten om een probleem van iemand anders op te lossen. Je draait mee in het systeem dat iemand anders gebouwd heeft.

Er zijn ook veel ondernemers die ook als freelancer opdrachten doen. Het is soms een dunne lijn, waarbij eerder je eigen gevoel / mindset maakt dat je of het een of het ander bent.

Meer joy, vrijheid en omzet …

 De vraag beantwoorden “ben ik freelancer of ondernemer?”, geeft je de kans om dieper uit te zoeken wat er echt belangrijk is in je leven. Daardoor bouw je aan een duurzame manier om aan werk te doen. Iets dat je lang kan volhouden.

Verdieping en helderheid geeft je ook de kans om je aanbod als freelancer of ondernemer scherp te stellen. Omdat je goed weet waar je talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten om een probleem/uitdaging van je kant kunt oplossen. 

… allemaal goed en wel, maar hoe begin ik?

👍   Maak een lijst van activiteiten / projecten die je leuk vindt. Schrijf erbij wat je er precies leuk aan vindt. Hierdoor kan je bepaalde patronen terugvinden over waar je passie ligt.

👍   Ga op zoek naar waar je goed in bent, maar vooral ook waar je energie van krijgt wanneer je dat doet. Welke activiteiten / welk werk zorgt ervoor dat je energie verliest? Wat put je uit? En talentenonderzoek kan je hier meer inzicht in geven.

👍  Ben je iemand die graag risico’s neemt? Of liever niet? Wanneer je als freelancer aan de slag gaat, dan heb je vaak minder risico omdat je ingehuurd wordt om een bepaalde opdracht te doen. Als ondernemer ga je vaak all-in en loop je meer risico. Indien je iemand bent die het liever op “veilig” speelt, dan past misschien freelancen meer bij je.

👍  Hoeveel uren zou je graag willen werken? Dat kan afhankelijk zijn van je gezinssituatie of van je gezondheid of andere redenen. Is dat mogelijk met je huidige situatie? Hoe zou je dat wel kunnen bereiken?

👍  Indien je één miljoen op je bankrekening zou hebben, wat zou je dan doen? Ben je daar nu mee bezig?